CENTAR ZA RAZVOJ I PROJEKTOVANJE MAŠINA

Finalna prezentacija projekta Entwicklung eines Lernmoduls für Produktentwicklung nach dem Karlsruhermodel

Dana 02.03.2007. godine u Karlsrueu, Nemačka održana je finalna prezentacija DAAD projekta „Entwicklung eines Lernmoduls für Produktentwicklung nach dem Karlsruhermodel“.  Svoj rad u okviru ovog projekta prezentovali su i studenti profila Mašinske konstukcije i mehanizacija. Prezentaciji projekata je prisustvovalo 300 zvanica od kojih su većinu činili predstavnici nemačke industrije. Svoje radove je prezentovalo sedam studentskih timova (šest timova iz Nemačke i jedan tim iz Srbije), koji su paralelno radili na dva inovativna projekta čije su pokrovitelji bile nemačke kompanije HILTI i Kärcher.

Studenti Mašinskog fakulteta iz Niša prezentovali su projekat inovativnog filtera za sterilizaciju vode u okviru Kärcher projekta. 
Prezentaciju proizvoda, na engleskom jeziku, je vršio student Branko Vojinović, član tima WAFIPO koga čine sledeći studenti: Jelena Milisavljević, Branko Vojinović, Milan Cvetković, Milan Rajić, Saša Stefanović i Marko Ristić. Nakon prezentacije, u prostorijama IPEK-a, na posebno organizovanim štandovima, prikazani su prototipovi proizvoda koje su timovi izradili tokom rada na projektu. U tom delu prezentacije studenti su odgovarali na pitanja zainteresovanih posetilaca. Pored tima WAFIPO i drugi tim sa Mašinskog fakulteta u Nišu je imao svoj štand na kome su prikazali prototip proizvoda. Tim CFS čine sledeći studenti: Ljubomir Stanković, Miodrag Milanović, Nenad Simić, Darko Šajkić, Aleksandar Zarev, Dejan Ristić, Miloš Tošić, Ivan Đorđević. Pored učestvovanja na finalnoj prezentaciji studenti su imali i kraći studijski boravak na Univerzitetu Karlsrue.
Tokom desetodnevnog boravka u Nemačkoj studenti su imali priliku da obiđu laboratorije za ispitivanje IPEKA-a, mercedesov muzej u Štutgartu i znamenitosti Karlsruea i Baden-Badena. Boravak u Nemačkoj, studentima koji su pokazali najveće angažovanje na projektu, pored DAAD stipendije omogućile su i svojim sponzorstvom preduzeća NISAL, EPS Elektroistok i gradska opština Crveni krst kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.
U praksi se pokazalo da novi nastavni plan i program na profilu Mašinske konstrukcije i mehanizacija daje veoma  dobre rezultate. Tokom šestomesečnog rada na projektu, prvi put u istoriji  Mašinskog fakulteta u Nišu su studenti izradili funkcionalne prototipove proizvoda koje su projektovali i izvršili ispitivanja na njima. Pored znanja iz predmeta koje su slušali tokom zimskog semestra, studenti su stekli znanja i o timskom i radu na realnim razvojnim projektima.
Studenti su pokazali veliku motivaciju i angažovanje sa procentom pohađanja nastave od preko 95%. I pored velikih napora koje učestvovanje u ovakvom projektu iziskuje, znanja koja studenti stiču tokom predavanja direktno se primenjuju u praksi, što ima veliki uticaj na njihovu sposobnost rada po diplomiranju.
Rad naših studenata na projektu ocenjen je veoma pozitivno od strane nemačkih parnera o čemu svedoči i članak o saranji našeg i nemačkog unerveziteta koji je izašao u časopisu Univerziteta u Karlsrueu. Prototipovi oba tima privukli su veliku pažnju predstavnika nemačke industrije tokom prezentacije pa je moguće da će proizvodi koje su naši studenti razvili uskoro naći u proizvodnom programu zainteresovanih nemačkih kompanija.  Zvaničnici IPEK-a su se veoma pohvalno ocenili rad naših studenata i izneli predlog da se saradnja nastavi,  tako da će se svake godine ubuduće raditi zajednički projekat uz učešće studenata iz Niša i Karlsruea.
adresa: Aleksandra Medvedeva 14, 18000 Niš, Republika Srbija; tel: (+381 18) 500 642; fax:(+381 18) 588 199