CENTAR ZA RAZVOJ I PROJEKTOVANJE MAŠINA

Novi DAAD projekat

Tokom prethodne tri godine Centar za razvoj i projektovanje mašina Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu (CERP) uspostavio je uspešnu saradnju sa Institutom za razvoj proizvoda Tehničkog Univerziteta u Karlsrueu, Savezna Republika Nemačka. Saradnja se nastavlja projektom formiranja regionalnog centra za obrazovanje u oblasti razvoja proizvoda. Predviđeno je da novi centar, lociran na Mašinskom fakultetu u Nišu, prenese znanja i iskustva stečena u toku saradnje sa IPEK-om na ostale Univerzitete u regionu. Pored transvera znanja i iskustava cilj dalje saradnje je i pomoć regionalnoj industriji koja bi novi centar koristila za brz i efikasan razvoj novih proizvoda, a samim tim i za povećanje svoje konkurentnosti.

Tokom projekta formiranja centra, pored obuke kadrova sa Mašinskog fakultetu Univerziteta u Nišu, značajno će se unaprediti i informatička opremljenost CERP-a uz podršku Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD).

 

 

Novoosnovani centar startuje sa pilot projetom obrazovanja studenata u oblasti razvoja proizvoda na regionalnom nivou. Od oktobra meseca studenti sa Univerziteta u regionu radiće na razvojnom projektu na Mašinskom fakultetu u Nišu, koji će biti definisan od strane regionalne i ndustrije. Učešće u pilot projektu su najavili univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Skoplju, Podgorici i Istočnom Sarajevu. Tokom četiri meseca studenti će pored vrhunskog obrazovanja u oblasti razvoja proizvoda imati mogućnost da u praksi primene znanja stečena tokom svog obrazovanja razvojem inovativnih proizvoda za potrebe regionalne industrije. Proces obrazovanja će se obavljati po KaLeP-u (Karlsruhe Lehrmoduls für Produktentwicklung), modelu obrazovanja razvijenom na IPEKU zbog nezadovoljstva nemačke industrije kompetencama razvojnih inženjera koji su obrazovani po klasičnom modelu. KaLeP je opšti obrazovni model, baziran na teoriji konstrukcionizma i realističnom procesu razvoja proizvoda. Ovakav vid obrazovanja integriše teorijsko i metodološko znanje sa ciljem povećanja stručnih potencijala, kao i kreativnosti i sposobnosti elaboracije budućih inženjera.

adresa: Aleksandra Medvedeva 14, 18000 Niš, Republika Srbija; tel: (+381 18) 500 642; fax:(+381 18) 588 199