CENTAR ZA RAZVOJ I PROJEKTOVANJE MAŠINA

Razvoj modela učenja za razvoj proizvoda prema Karlsrue modelu (Entwicklung eines Lernmoduls für Produktentwicklung nach dem Karlsruhermodel)

U okviru DAAD projekta „Entwicklung eines Lernmoduls für Produktentwicklung nach dem Karlsruhermodel“ na Mašinskom fakultetu u Nišu 31. maja 2007. godine održan je drugi workshop na temu „Einführung  von Einheitsvorlesungen für Lehrfach Produktentwicklung in den Partnerhochschulen in Südosteuropa nach dem Karlsruher Modell“ uz učešće profesora sa Univerziteta u Karlsruheu, Skoplju, Tirani, Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu i Nišu.

Workshop je otvorio Prof. dr Vojislav Miltenović koji je uvodnom izlaganju pozdravio učesnike.

Dekan Mašinskog fakulteta u Nišu Prof. dr Miodrag Manić predstavio je Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu i njegov model obrazovanja.

Institut za razvoj proizvoda IPEK Univerziteta u Karlsrueu kao i model nastave koji prati razvoj proizvoda na Univerzitetu u Karlsrueu predstavio je gospodin Norbert Burkardt, šef odseka za razvoj proizvoda i naučni menadžment na IPEK-u.

Prof. Dr.-Ing. Klaus Rall, predstavio je model obrazovanja svog univerziteta TU Hamburg – Harburg, nakon čega je Mr.-Ing. Biljana Marković izložila rezultate svojih istraživanja o uticaju kultorološkog aspekta na proces razvoja proizvoda.

Studenti Mašinskog fakulteta u Nišu i Mašinskog fakulteta u Karlsrueu predstavili su gostima rezultate petomesečnog rada na zajedničkom razvojnom projektu „Inovacioni filter za sterilizaciju pijaće vode“, koji je sponzorisala nemačka kompanija Kärcher, čime je demonstriran proces uvođenja novog model nastave na Katedri za Mašinske konstrukcije Mašinskog fakulteta u Nišu. Gostima su predstavljeni i prototipovi koje su studenti razvili tokom kraćeg obilaska laboratorija Mašinskog fakulteta u Nišu.

Workshopu je prisustvovalo preko 60 zvanica a njegov rad intenzivno su pratili lokalni mediji. Izveštaj sa workshopa u dva navrata dala je i državna televizija Republike Srbije.

 

Centar za razvoj i projektovanje mašina koristi ovu priliku da se posebno zahvali Prof. Dr.-Ing. Dragici Milenković, Mr.-Ing. Živojinu Stamenkoviću, Prof. Dr.-Ing. Velimiru Stefanoviću, Prof. Dr.-Ing. Mići Vukiću, Laboratoriji za Hidrotehniku Mašinskog fakulteta u Nišu i ostalom osoblju Mašinskog fakulteta u Nišu na podršci i pomoći tokom realizacije studentskog inovacionog projekta.
 
 

 

adresa: Aleksandra Medvedeva 14, 18000 Niš, Republika Srbija; tel: (+381 18) 500 642; fax:(+381 18) 588 199